Tips voor het koken met en onderhouden van keramisch gecoate pannen
Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn een zorgeloze keuze in de keuken. Een keramische coating is gemakkelijk te gebruiken en laat ingrediënten mooi bruinen, wat textuur, smaak en esthetiek toevoegt aan je maaltijden.
Door deze tips te volgen, kun je de levensduur van je keramisch gecoate pannen verlengen.
- Je kunt een lege koekenpan het beste niet verhitten.
- Gebruik voor het beste bakresultaat altijd olie of boter. Verlaag de temperatuur van de kookplaat zodra de olie of boter begint te koken en zorg ervoor dat de pan is opgewarmd voordat je het voedsel erin doet.
- We raden aan om te bakken op een lage en middelhoge temperatuur. Een koekenpan met keramische antiaanbaklaag is heel goed bestand tegen hitte. Vermijd wel hele hoge temperaturen, want oververhitting van de pan kan de coating aantasten. Let vooral bij gebruik van de boosterfunctie op een inductiekookplaat op dat je de pan niet oververhit.
- Zorg ervoor dat je voedsel even laat bakken voordat je het omdraait of verplaatst. Zo voorkom je dat voedsel aan de pan blijft plakken en krijg je een mooi bakoppervlak.
- We raden aan om keukengerei van hout of kunststof te gebruiken. Vermijd het gebruik van metalen keukengerei dat krassen maakt op keramisch gecoate pannen.
- Laat de pan afkoelen voordat je hem afwast. Koud water toevoegen aan een hete pan kan de coating beschadigen en/of de bodem vervormen.
- We raden aan om keramisch gecoate pannen met de hand af te wassen. Alle keramisch gecoate pannen van Fiskars kunnen in de vaatwasser, maar handwas (met een borstel, water en een mild afwasmiddel) wordt aanbevolen omdat dit de levensduur van de coating verlengt. Week de pan in water om hardnekkige etensresten los te maken.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de bestanddelen van de keramische coating in pannen?
Keramische coatings bevatten keramische componenten die een antiaanbaklaag voor pannen creëren. Fiskars keramische coatings zijn gebaseerd op polysiloxaan en bestaan voornamelijk uit silicium en zuurstof.
Wat zijn de voordelen van een keramische coating?
Fiskars keramische coatings zijn een veilige en zorgeloze keuze in de keuken. Keramische coatings zijn beter bestand tegen hitte dan PTFE-coatings en hebben uitstekende antiaanbakeigenschappen. De keramische coating bakt het voedsel prachtig en voegt textuur en smaak toe aan je maaltijd.
Geeft de keramische coating microplastics af?
De keramische coating laat geen microplastics los, zelfs niet als er krassen op het oppervlak komen.